Sanallaştırma teknolojisi, fiziksel bir bilgisayar üzerindeki işlemci, bellek ve hafıza gibi kaynakların, birbirinden yalıtılmış olarak birden çok işletim sistemi ile aynı anda kullanım sağlayan bir paylaşım sistemidir. Gerek maliyet, gerekse yönetimsel rahatlığından dolayı birçok şirketin IT departmanları çeşitli ürünler kullanarak kendi sistemlerini sanallaştırma yoluna gidiyor.

Sanallaştırma, elimizde bulunan fiziksel donanımın sanal makineler (virtual machines) yardımıyla, daha rahat performans ve verim almak için, bir çok yazılım lisansına bağlı kalmadan, daha çok donanım maliyeti çıkarmadan, yeni ürün ve servis geliştirme maliyetlerinde büyük tasarruflar sağlayan bir yazılım çözümüdür. Bu çözümde kullanılan sanal makinenin ilk teknolojik ismini Popek ve Goldberg yaptı. Onlara göre sanal makinenin tarifi gerçek makine kadar etkili, ama soyutlaşmış bir kopyasıydı.

Sanallaştırma işlemi ilk olarak 1960′lı yıllarda mainframe diye tabir ettiğimiz pahalı ve büyük bilgisayarların farklı alan adları çalıştırması için ayrılmasıyla ve birden fazla fonksiyonun tek bir bilgisayarda çalışması amacı ile ortaya çıkmıştır. Günümüze kadar sanallaştırmayı ele alan iki ve birbirleri arasında kıyasıya yarış olan AMD ve Intel işlemci yani CPU üreten firmalar üretim yapmıyorlardı. Fakat sanallaştırma yönünde yeni bir teknolojik verimliliği sağlandığını, yaptıkları testlerde gördüklerinde bu fikirlerinden vazgeçtiler.

Sanallaştırma (virtualizationile paylaşılan yalnızca donanımsal kaynaklar değildir. Harcanan elektrik ortaya çıkan ısınının kaybedilmesi ve doğaya salınan karbondioksit değerleri de paylaşılır. Bu da sanallaştırmayı yeşil enerjide önemli bir etken kılar.

Sanallaştırma, Fiziksel kaynağımızı, ihtiyacımız doğrultusunda istediğimiz kadar mantıksal parçalara bölerek, toplam sunucu verimliliğini optimize etmeye sanallaştırma deniyor. Özellikle Server ve Network ekipleri, Sanallaştırma sayesinde hem iş kaybından hemde şirketlerine ek maliyetleri düşürme sağladığını dile getiriyorlar. Ayrıca Back up yani sistemin yedeklemesi de kolay alındığından, her hangi bir cihaz donanımında arıza oluşması gibi felaket senaryolarında geri yükleme çok rahat ve kısa oluyor. Çoğu IT elemanları artık Sanal sistemlerde daha huzurlu çalıştıklarını artık söyleyebiliyorlar.

Sanallaştırma Nedir, kısaca fiziksel bir yapıyı alıp mantıksal hale getirmektir.

Sanallaştırma teknolojisi  Sunucu tarafında, Network araçlarında, Ağ Depolama cihazlarında ve Firewall gibi Güvenlik sağlayan bir çok teknolojik ürün gamında kullanımı başlandı.